Житні хлібці – простий рецепт.
Натуральні житньо-гречані хлібці з пророщених зерен. Не дивлячись на необхідність самостійного пророщування зерен, це нескладний рецепт домашніх хлібців. Проте варто запастись терпінням, оскільки підготовка займе 1-2 дні.
- пророщене жито – 2 склянки по 200 мл
- пророщена зелена гречка – 2 ст. ложки
- морська сіль – 1/2 ч. л.
- чорний кмин (молотий або цільний) – 1 ч. л.
- борошно цільнозернове пшеничне власного помолу – 5-6 ст. л. (варіюється відповідно до густоти тіста)
- льон мелений (не надто дрібно) – 2 ч. л.
- кунжут – 1 ч. л.
- кип’ячена вода
Рецепт житніх хлібців починається з пророщення жита та зеленої гречки, що за часом складе близько одного або двох днів. У випадку з житнім хлібом мені вистачило доби, проте все залежить від температури та інших умов.
Аби не заплутатись, тримайте детальну інструкцію з пророщення зерен своїми руками.
Щоб приготувати житні хлібці за рецептом, почніть з додавання пророщеного жита, гречки та води до блендеру. Води додавайте стільки, щоб готова маса за консистенцією нагадувала сметану. Змішайте за допомогою блендера.
Після цього перемістіть отриману масу до глибокої миски. Додайте морську сіль, чорний кмин та коріандр.
Перемішайте все ложкою та додайте необхідну кількість борошна.
На виході маєте отримати густу масу, придатну для ліплення майбутніх житніх хлібців. Пам’ятайте, що житньо-гречані хлібці мають тримати форму та не приставати до паперу для випічки ☝️
Тепер зробіть невеличкі житні хлібці: рецепт передбачає круглу форму. Зробіть у них дірки вилкою у кілька рядків, як це показано на фото (чим більше, тим краще – хлібці мають добре пропектися). Посипте меленим льоном, кунжутом та відправляйте у духовку. Житній хліб готується 1,5 години за температури 160°-170°.
Після того, як дістанете житні гречані хлібці, не поспішайте розрізати. Дайте їм постояти ще кілька годин, а тільки потім куштуйте.
Житній хліб за цим рецептом добре наситить, зміцнить ваш імунітет і стане гарним замінником магазинних аналогів.
Смачного! 😊
Більше веганських рецептів на кожен день.
Залишити відповідь