гарбузова каша з рисом

Як зварити гарбузову кашу з рисом: рецепт і калорійність

Гарбузова каша з рисом – це чудова осіння страва, яка поєднує м’якість гарбуза та поживність рису. Вона може бути як сніданком, так і смачною вечерею. Тримайте рецепти, за якими ви зможете приготувати кашу з гарбуза двома способами – в мультиварці та у духовці, і скуштувати гарбузової каші в обох варіантах.

Інгредієнти

  • Гарбуз – 500 г
  • Рис – 1 склянка (довгозернистий або круглий)
  • Вода – 3 склянки (можна більше або менше залежно від бажаної консистенції)
  • Рослинна олія – 2 ст. ложки
  • Цукор – 2-3 ст. ложки (за смаком)
  • Сіль – щіпка
  • Кориця або ваніль – за бажанням (для аромату)

Підготовка гарбуза

Вимийте гарбуз і очистіть його від шкірки. Розріжте гарбуз на дві половини, видаліть насіння та волокна всередині, після чого наріжте його невеликими кубиками.

нарізати гарбуз для каші

Підготовка рису

Рис ретельно промийте під холодною водою: це допоможе зробити кашу менш клейкою та зберегти зерна розсипчастими. Промивайте рис до тих пір, поки вода не стане прозорою. Для цього рецепту підходять як круглий, так і довгозернистий рис, але круглий надасть більш м’яку та кремову текстуру.

промити рис для гарбузової каші

Варіант 1: Гарбузова каша в мультиварці

Закладка інгредієнтів в мультиварку

Спочатку викладіть на дно чаші нарізаний гарбуз, рівномірно розподіляючи його на дні. До нього додайте промитий рис. Залийте все водою, щоб вона повністю покрила гарбуз і рис. Додайте щіпку солі та цукор за смаком. Якщо вам подобаються прянощі, можна додати дрібку кориці або ванілі для аромату.

Приготування в мультиварці

Увімкніть режим «Каша» або «Рис» на мультиварці і залиште на 40-50 хвилин. Коли мультиварка сигналізує про завершення, додайте рослинну олію і перемішайте кашу.

Варіант 2: Гарбузова каша в духовці

Підготовка форми для запікання

Візьміть глибоку жаротривку форму. На дно форми викладіть шматочки гарбуза, зверху розподіліть промитий рис. Залийте інгредієнти водою так, щоб вона покривала рис і гарбуз на 1-2 см. Додайте сіль і цукор за смаком, та за бажанням дрібку кориці чи ваніліну.

Запікання в духовці

Накрийте форму фольгою або кришкою. Розігрійте духовку до 180°C і поставте форму в духовку на 40-50 хвилин. Приблизно через 30 хвилин перевірте, чи достатньо води у формі, і, за потреби, додайте ще трохи. Гарбуз повинен стати м’яким, а рис – розсипчастим.

Останні штрихи

Коли каша з гарбуза з рисом готова, вийміть форму з духовки і дайте страві трохи настоятися під фольгою. Додайте трохи соняшникової або оливкової олії.

смачна каша з гарбуза

Подача каші з гарбуза

Готову гарбузову кашу з рисом подавайте гарячою. Її можна прикрасити ягодами, горіхами або додати трохи насіння льону чи гарбуза для хрусткої текстури. Каша добре смакує і як солодка страва, і як основна без додаткових підсолоджувачів.

Калорійність гарбузової каші з рисом

Гарбузова каша з рисом на воді – це низькокалорійна страва, що робить її ідеальним вибором для тих, хто стежить за своєю вагою або дотримується здорового харчування. Основні інгредієнти, такі як гарбуз і рис, забезпечують організм необхідною енергією, вітамінами та мінералами, при цьому зберігаючи низький рівень калорій.

У 100 г готової каші в середньому міститься приблизно 80-100 ккал, залежно від кількості доданого цукру та олії. Гарбуз має дуже низьку калорійність (близько 25 ккал на 100 г) і багатий на клітковину, вітаміни А, С, Е та мікроелементи. Рис, у свою чергу, забезпечує складні вуглеводи, які дають тривале відчуття ситості, а в поєднанні з рослинною олією – ще й корисні жири, необхідні для здоров’я.


Опубліковано

в

Автор:

Теги:

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *